Strengthening the Economic Value of Coffee Grounds Through Product Diversification

Authors

  • Noni Setyorini Universitas PGRI Semarang
  • Rauly Sijabat Universitas PGRI Semarang
  • Prianka Ratri Nastiti Universitas PGRI Semarang

DOI:

https://doi.org/10.55537/jibm.v4i2.1022

Keywords:

Diversification, Organic soap, Coffee ground

Abstract

The processing of coffee, whether on a small scale or in the industry, generates by-products known as coffee waste. Coffee husks, parchment, and grounds are the unprocessed waste resulting from coffee processing. Based on these conditions, it is necessary to conduct community service initiatives that provide assistance in developing product diversification through the utilization of coffee grounds to produce organic bar soap. This organic bar soap made from coffee grounds holds economic value as it can be sold, thereby contributing to the economic empowerment of coffee farmers. Therefore, this initiative is designed to equip farmers, managers, or coffee business owners in Banyubiru District, Semarang Regency, with skills and expertise in product diversification. The program employs an approach involving direct counseling and practical training on diversifying coffee products into soap. The outcome of this community service activity is that farmers, managers, or coffee business owners gain new skills and capabilities in diversifying coffee-based products into organic coffee-based soap.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Budiati, Titik., Wahyu Suryaningsih & Agung Wahyono (2020). Pemanfaatan Limbah Kopi pada Sabun Organik sebagai Produk Kesehatan Unggulan di Desa Kemuning Lor Kecamatan Arjasa Kabupaten Jember. Seminar Nasional Hasil Pengabdian Masyarakat 2020.

Esquivel P, Jiménez VM. 2012. Functional properties of coffee and coffee byproducts. Food Research International. (46):488-495

Hamid H. 2018. Manajemen Pemberdayaan Masyarakat. De La Macca (Anggota IKAPI Sulsel). 253 hal.

Ismail, Nurhasanah, Supriyono, Lilis Sulistiawaty, Singgih Wibowo & Jenny Anna Margaretha (2023). Pelatihan Pembuatan Sabun Padat Dari Limbah Kulit Kopi Di Ikm Bintang Satria, Kota Bandung. Jurnal Pengabdian Masyarakat AKA, Vol. 1 No. 3, 20-24.

Jalaluddin, Prista Adrin., Rozanna Dewi, Zainuddin Ginting, & Eddy Kurniawan (2022). Pemanfaatan Ampas Bubuk Kopi sebagai Scrub Alami dalam Pembuatan Sabun Batang Organik. Chemical Engineering Journal Storage, Vol. 2 No. 5, 1-13.

Juwita AI, Mustafa A, Tamrin R. 2017. Studi pemanfaatan kulit kopi arabika (Coffee arabica L.) sebagai mikro organisme lokal (MOL). Agrointek. 11(1)

Khusna D, Susanto J. 2015. Pemanfaatan limbah padat kopi sebagai bahan bakar alternatif dalam bentuk bricket berbasis biomass (Studi kasus di PT. Santos Jaya Abadi Instant Coffee).

Nursal, Fith Khaira., Anisa Amalia, Supandi, Nining & Yeni (2022). Potensi Limbah Kulit Biji Kopi dan Pemanfaatannya sebagai Produk Sabun Cair yang memiliki Aktivitas Antioksidan dan Antibakteri. PengabdianMu, Vol. 7 No. 6, 875-882.

Purwaningtyas, Ayu., Aprilia Divi Yustita & Sari Wiji Utami (2022). Pemanfaatan Limbah Ampas Kopi Dalam Pembuatan Sabun Batang di Kampung Wisata Kopi Lerek Gombengsari Banyuwangi. DINAMISIA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6 (4), 1050-1055.

Rahmi, V., Hadi, I., Muhammad, Z. (2020). Inovatif Saat Pandemi Covid “Pelatihan Kewirausahaan Khas Perempuan Berbahan Sampah Kolaborasi BUMdes. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(3), 418-425

Reinaldo, R., & Yuliawati, Y. (2022). Kelayakan Finansial Usahatani Kopi Robusta Di Desa Kemambang, Kecamatan Banyubiru, Kabupaten Semarang, Jawa Tengah. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Agroinfo Galuh, 9(3), 930-940.

Rochmah, Hidayati Fatchur., Aliyyu Sheva Kresnanda, & Muhamad Luthfi Asyidiq (2021). Pemanfaatan Limbah Ampas Kopi Sebagai Upaya Pemberdayaan Petani Kopi di CV Frinsa Agrolestari, Bandung Jawa Barat. Jurnal Sains Terapan : Wahana Informasi dan Alih Teknologi Pertanian, Vol. 11 No. 2, 60-69.

Sakila, Sakila., Wiri Wirastuti & Harnida Wahyuni Adda (2023). Diversifikasi Produk Olahan Kopi Menjadi Sabun Kopi (Sapo Coffea). JIPM: Jurnal Informasi Pengabdian Masyarakat, Vol. 1 No. 2, 53-62.

Santosa SJ, Yuwono T. 2018. Pemanfaatan Limbah Ampas Kopi untuk Tanaman Hias dalam Pot di Desa Sumber Kecamatan Banjarsari Kotamadya Surakarta. Adi Widya : Jurnal Pengabdian Masyarakat. 2(2): 167–173. https://doi.org/10.33061/awpm.v2i2.2515

Saraswati, L. D. (2020, June). Penguatan Komoditi Unggulan Masyarakat melalui Diversifikasi Produk Olahan Kopi di Kecamatan Tretep Kabupaten Temanggung. In Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat UNDIP 2020 (Vol. 1, No. 1).

Widyasanti, Asri., Alifiansyah Muharram (2023). Pemanfaatan Limbah Kulit Kopi dan Praktik Pembuatan Sabun Cascara Kopi. Sawala: Jurnal pengabdian Masyarakat Pembangunan Sosial, Desa dan Masyarakat, Vol. 4 No. 2, 54-61.

Published

2024-12-30

How to Cite

Setyorini, N., Sijabat, R., & Ratri Nastiti, P. (2024). Strengthening the Economic Value of Coffee Grounds Through Product Diversification . Jurnal IPTEK Bagi Masyarakat, 4(2), 151–158. https://doi.org/10.55537/jibm.v4i2.1022